Закон і Бізнес


Секрети НАЗК


.

№47 (1501) 21.11—27.11.2020
3923

Національне агентство з питань запобігання корупції відмовило Раді суддів у наданні інформації щодо загальної кількості повних перевірок декларацій суддів та інших суб’єктів декларування.


З огляду на це, голова РСУ Богдан Моніч повторно звернувся до голови НАЗК Олександра Новікова з листом, у якому просить надати інформацію щодо кількості рішень про ініціювання повної перевірки декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави, прийнятих НАЗК починаючи з 2019 року. Зокрема, у розрізі представників різних гілок влади, що могло б свідчити про те, чи не спрямована діяльність агентства на пошук вад у деклараціях саме суддів.

У наданні аналогічної інформації на попередній запит НАЗК відмовило, посилаючись на відсутність у РСУ відповідних повноважень.

«Така позиція НАЗК відверто здивувала мене, оскільки інші органи державної влади задовольняють інформаційні запити РСУ. Впевнений, що оприлюднення подібних відомостей має здійснюватися на постійній основі, оскільки це дає можливість переконатися у прозорій та неупередженій діяльності НАЗК», – прокоментував ситуацію Б.Моніч.

Він сподівається, що запитувана інформація все ж буде надана, а якщо цього не відбудеться – закликає представників ЗМІ вивчити це питання і долучитися до ініціативи РСУ, яка полягає в тому, щоб ця інформація оприлюднювалась на постійній основі.