Закон і Бізнес


Про будівельний паспорт


№47 (1501) 21.11—27.11.2020
3461

За наявності затвердженого плану зонування території питання видачі будівельного паспорта повинне вирішуватися з урахуванням установлених ним умов та обмежень на використання території для містобудівних потреб.


У справі №638/17035/17 ідеться про те, що міська влада відмовила власникові ділянки у видачі будівельного паспорта, оскільки розміщення одноповерхового будинку в цій зоні суперечить вимогам містобудівної документації.

Суди перших двох інстанцій стали на бік позивача, оскільки власника землі позбавлено можливості реалізувати право на забудову відповідно до цільового призначення ділянки. Однак Касаційний адміністративний суд захистив позицію міської влади.

Як зазначено в постанові від 19.10.2020, урахування громадських інтересів при розробленні проектів містобудівної документації має вирішальне значення. Адже мета містобудування спрямована на формування повноцінного життєвого середовища, забезпечення при цьому охорони навколишнього природного оточення, раціонального природокористування та збереження культурної спадщини.

Планом зонування території Харкова передбачено, що місцевість, де розташована ділянка, є зоною змішаною — багатоквартирної житлової та громадської забудови (4—5 та 6—16 поверхів). Тож відповідач, відмовляючи в наданні будівельного паспорта, діяв у межах наданих йому повноважень та в спосіб, що передбачені законами.