Закон і Бізнес


НАБУ остаточно програло в справі Роттердам плюс після відмови заявника у справі Чумака від власної апеляційної скарги


17.11.2020 16:58
2307

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду остаточно визнала законним і обґрунтованим закриття справи «Роттердам+».


Відповідне рішення 17 листопада оголосив головуючий суддя Ігор Панаід, передає «ЗіБ» з посиланням на «РБК—Україна».

«Апеляційне провадження на рішення ВАКС від 24 вересня закрити», — оголосив суддя.

Таким чином набуло чинності рішення ВАКС, яким постанова САП про закриття справи «Роттердам+» за відсутністю складу злочину визнана законною і обгрунтованою.

«Я так розумію, що звертаючись з такою заявою, сторона (Віктора Чумака — ред.) чітко розуміє, що в разі закриття апеляційного провадження, визначення слідчої судді Широкої (про закриття справи «Роттердам+», — ред.) набере чинності і буде дійсним після оголошення судом апеляційної інстанції», — повідомив у суді прокурор САП Віталій Пономаренко.

Нагадаємо, справу «Роттердам +» було закрито прокуратурою 28 серпня через відсутність складу злочину. Це рішення незабаром підтвердив Офіс генерального прокурора.

У вересні ВАКС визнав закриття справи «Роттердам+» повністю законним і обґрунтованим, вивчивши зібрані за 3,5 року матеріали слідства. Суд прийшов до висновку, що немає доказів вчинення злочину і заподіяння шкоди від дії формули.

Проте 27 жовтня ВАКС несподівано переглянув своє рішення у справі «Роттердам+» і скасував постанову прокуратури про закриття справи.

Таке рішення суддя Олійник прийняла за заявою Нікопольського заводу феросплавів Ігоря Коломойського. За словами адвокатів, на суддю чинився безпрецедентний політичний тиск.

Після цього детективи НАБУ спробували змінити прокурора, але ВАКС підтвердив законність і правомірність дій процесуального керівника, який постановив закрити справу «Роттердам+».