Закон і Бізнес


Портнов відмовився стягувати 7 млн з бюджету України по виграній справі


12.11.2020 13:29
3459

Юрист Адрій Портнов, який виграв в українських судах позов про захист честі, гідності та ділової репутації проти Генпрокуратури, МЗС і посольства України в Канаді, свідомо відмовився стягувати з України присуджені йому 7 млн. грн. компенсації.


Про це повідомив сам А.Портнов, передає «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, українська влада листами повідомляла іноземних партнерів, що в країні проводятся розслідування, пов’язані з екс-першим заступником глави Адміністрації Президента, зокрема ГПУ підтверджувала інформацію про його «причетність до зловживання владою, що призвело до численних жертв і смертей під час мирних протестів в Україні зимою 2013-2014 р.р., а також до організації умисних вбивств, вчинених у спосіб, що є небезпечним для великої кількості людей». На підставі такої інформації проти А.Портнова встановлюватися та подовжувалися санкції.

Але в 2015 році Європейський Союз зняв обмежувальні заходи і згодом виплатив компенсацію А.Портнову у розмірі більше 15 тис. євро, перерахувавши кошти на його рахунок в українському банку.

Також юрист подав позов про захист честі, гідності та ділової репутації до українського суду, який визнав інформацію від української влади недостовірною. Рішення підтвердив суд апеляційної інстанції, а пізніше - і Верховний Суд.

«Рішення набрали законної сили рік тому, а гроші повинні були бути перераховані мені негайно і в будь-який, заявлений мною час. У зв'язку з тим, що Державне Казначейство за рік так і не звернулася за стягненням цих коштів з визнаних винними судом чиновників, я не бачу сенсу мати право отримання державних коштів, яке я не збираюся реалізовувати на практиці, - так пояснив свій вчинок сам А. Портнов. – В ситуації, що склалася в країні, я не можу брати щось у держави, не зважаючи на законне право і судові рішення. В односторонньому порядку я залишаю в державному бюджеті всю суму і попри рішення судів, що набрали законної сили, ініціюю сьогодні відмову від будь-яких подальших юридичних дій в майбутньому, що стосуються цих коштів».

Закон і Бізнес