Закон і Бізнес


Врятувати від недовіри


Засідання оновленої комісії відбулося 11 листопада 2020 р.

№46 (1500) 14.11—20.11.2020
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
8036

Судова система «хвора» й її потрібно терміново лікувати — рятувати від тотальної кризи недовіри. Для цього згодяться будь-які ліки — аж до внесення змін до Конституції.


Ні, це не нагадування гасел попередньої влади. Такі перспективи для вітчизняної Феміди озвучив Президент Володимир Зеленський під час засідання оновленої Комісії з питань правової реформи. Він доручив знайти «шляхи виходу — як із сучасної конституційної кризи, так і тотальної кризи довіри до органів судової влади». «Навіть якщо для цього буде необхідно вносити зміни до Конституції», — додав глава держави.

Також він доручив провести «ретельний аудит та оцінку ефективності вже здійснених раніше реформ», аби не припуститися нових помилок. Утім, результати попереднього «лікування» на цьому ж засіданні озвучив заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов: Феміда вже «схудла» на третину і продовжує втрачати вагу. Від того страждають звичайні люди, які роками чекають розгляду своїх справ.

Тому першочерговим має стати відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Бо, вочевидь, без неї в судову систему не увійде «нова кров». Тож слід, за словам А.Смирнова, якнайшвидше завершити роботу над законопроектом №3711, який розблокує роботу щодо кваліфікаційного оцінювання та призначення суддів.

Натомість голова комісії Сергій Іонушас, схоже, налаштований на радикальне, «хірургічне» втручання. Крім відновлення роботи ВККС, в якості цілей він назвав «створення нового незалежного дисциплінарного органу, удосконалення процедури обрання нових доброчесних та професійних членів Вищої ради правосуддя». Причому, судячи із побудови речення, мається на увазі два окремих органи.

Отже, методи реформаторської терапії за 6 років не змінилися: чим більше втручатися, щось змінювати, оновлювати, тим здоровішою має стати Феміда. Із нових рецептів цієї влади — фінансове голодування. А із поправкою на цей рік можуть додатися карантин чи локдаун. У розумінні унеможливлення доступу громадян до правосуддя через відсутність як судів, так і суддів.

Звісно, можна робити ставку на закордонну «вакцину» у вигляді експертів, які прийдуть і вкажуть, хто достойний носити мантію. Проте чомусь навіть не розглядається більш простий шлях, який озвучувався раніше: залишити суди у спокої, і вони куди швидше і самоочистяться, і відновлять довіру до себе. Бо вибір — лікувати пацієнта чи нехай живе — за таких обставин має тільки долю жарту.