Закон і Бізнес


Півроку самостійності

Страсбург дав час на виконання рішень судів


Суддівське самоврядування, №5 (992) 29.01—04.02.2011
2381

Європейський суд з прав людини дав нашій державі другий шанс і дозволив за півроку самостійно владнати ситуацію із невиконанням рішень судів. Якби ж Страсбург самостійно розглянув усі звернення українців, державі довелося б виплачувати громадянам значну компенсацію.


Європейський суд продовжив термін виконання пілотного рішення у справі «Юрій Іванов проти України» на 6 місяців. Ним державу було зобов’язано за¬провадити захист від невиконання або затримки у виконанні рішення національного суду. На реалізацію зазначеного рі¬шення Мін’юст розробив проект закону «Про гарантії держави щодо виконан¬ня рішень суду», який 14.01.2011 подано на роз¬гляд Верховної Ради. Водночас відповідно до позиції Страсбурга зміни мали прийняти вже 15 січня цього року. Таким чином, Україна не впоралась із вимогами Євросуду.Однак, враховуючи заходи, вжиті державою на виконання рішення, за клопотанням Мін’юсту Європейський суд продовжив строк виконання пілотного рішення до 15 липня 2011 року.
Щоправда, така від¬строчка не убезпечила від критичних зауважень з боку Парламентської асамблеї Ради Європи, яка 26 січня прийняла відповід¬ну резолюцію. «У дев’яти країнах — Болгарії, Греції, Італії, Молдові, Польщі, Російській Федерації, Румунії, Туреччині та Україні — відбуваються вельми тривожні затримки з виконанням рішень Євросуду», — констатується в документі.