Закон і Бізнес


Моніч пояснив, що саме може ускладнити обрання членів ВРП


11.11.2020 18:39
2971

Наразі у Вищій раді правосуддя звільнилися посади за «квотами» господарських та загальних судів. Але серед кандидатів є і представники інших юрисдикцій. Утім, яке рішення щодо голосування з'їзд суддів прийме цього разу — невідомо.


Голова Ради суддів України Богдан Моніч в ексклюзивному коментарі «Закон і Бізнес» розповів про особливості процедури голосування за кандидатів на майбутньому з'їзді суддів:

— Голосування на відповідних з’їздах або конференціях проводиться одним бюлетенем, до якого вносяться в алфавітному порядку прізвища кандидатів для обрання членами Вищої ради правосуддя, Конституційного Суду та Ради суддів.

Для кожного органу буде окремий бюлетень. Тобто один — для обрання членів ВРП, один — для обрання членів РСУ та один — для суддів КС. Якщо із першої спроби нікого не оберуть чи оберуть не всіх (відповідно до кількості вакансій), то голосувань може бути кілька. Втім, як правило, проводиться не більше від одного повторного голосування.

Важливим також є питання квот залежно від виду юрисдикції, яку представляє кандидат, зокрема, щодо місць у ВРП. На попередніх з’їздах таке правило застосовувалося. Наразі у ВРП звільнилися посади саме за квотами господарських та загальних судів, але серед кандидатів, як ми бачимо, є і представники інших юрисдикцій. Утім, яке рішення щодо голосування з'їзд прийме цього разу — невідомо.

Загалом цей з'їзд обіцяє бути доволі складним. І річ не тільки у великій кількості кадрових питань, які належить вирішити. Саме тому вагому роль в успішності голосувань відіграватиме кількість часу для обговорення кандидатів на ту чи іншу посаду.

У нас уже були випадки, коли, наприклад, членів РСУ обирали без обговорення кожної кандидатури — так можна зекономити чимало часу. Що стосується претендентів до інших органів, то доречність обговорення їхніх кандидатур теж викликає питання. Адже всі необхідні документи завчасно публікуються на сайті РСУ та ВРП. Крім того, вони будуть у матеріалах, які отримає кожен делегат. Але у будь-якому разі із порядком визначатимуться самі делегати.

Закон і Бізнес