Закон і Бізнес


Про громаду як юрособу


№46 (1500) 14.11—20.11.2020
5766

Визнання за територіальною громадою правоздатності в силу прямої норми Цивільного кодексу виключає необхідність одержання такого статусу через державну реєстрацію її як юридичної особи.


На загальних зборах жителів смт Дослідницьке Васильківського району Київської області було прийнято рішення про утворення Дослідницької селищної територіальної громади та затверджено її статут. Однак у районній держадміністрації відмовили в її реєстрації як юридичної особи публічного права.

Справа №362/2592/17 дійшла до Касаційного адміністративного суду. Він зауважив, що відповідно до ч.1 ст.169 Цивільного кодексу територіальні громади діють у цивільних відносинах на рівних правах з іншими учасниками цих відносин. Водночас територіальна громада не є юрособою. Натомість вона сама може створювати юрособи публічного права (комунальні підприємства, спільні комунальні підприємства, навчальні заклади тощо), а також юрособи приватного права (підприємницькі товариства тощо), брати участь в їх діяльності на загальних підставах, якщо іншого не встановлено законом (ч.3 ст.169 ЦК).

Територіальні громади реалізують цивільну дієздатність через утворені ними органи місцевого самоврядування, які, за законом, набувають статусу юросіб і діють від імені та в інтересах громад. Таким чином, правосуб’єктність територіальної громади не передбачає набуття статусу юрособи. Отже, держреєстратор прийняв законне рішення про відмову в державній реєстрації територіальної громади як юрособи.