Закон і Бізнес


Експерти назвали ключові загрози незалежності адвокатури


Під атакою непрофесійних законодавчих ініціатив опинилася адвокатська таємниця.

09.11.2020 16:56
2501

Peer review у системі БПД, фінмоніторинг, захист викривачів, публічні електронні реєстри… Коли реформаторам не вдалося змінити Закон про адвокатуру, спроби поставити інститут захисту під контроль почалися через зміни до інших законів.


Про це говорили експерти в ході Х Міжнародної науково-практичної конференції «Адвокатура: минуле, сучасність та майбутнє», організованої Національним університетом «Одеська юридична академія», передає «Закон і Бізнес».

З 2016 року починалися спроби кардинально змінити, а точніше, погіршити Закон про адвокатуру та адвокатську діяльність в ході чергового етапу судової реформи, яка мала включати і реформу суміжних інституцій. «Адвокатура мала бути втягнута в процес безсистемних політизованих непрофесійних змін до закону. Реформа адвокатури у державі, яка має  найновіший  в Європі Закон про адвокатуру, розроблений з урахуванням рекомендацій Венеційської комісії, Парламентської асамблеї Ради Європи виглядала дивною», - сказала голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова.

Тоді цей процес мав два неприйнятні параметри: відступ від уже втілених європейських стандартів та виключення самих адвокатів з процесу підготовки реформи профільного законодавства.

«На жаль, професійна суддівська спільнота не змогла відстояти право голосу, і це одна з очевидних причин невдач судової реформи. Адвокати ж навпаки, принципово відстоювали право брати участь у напрацюванні змін і блокували неприйнятні обмеження професійних прав», -наголосила Л.Ізовітова.

Вона зауважила, що сьогодні спроби змінити статус адвокатури здійснюються вже не через зміни до профільного закону. «Ми спостерігаємо, як приймаються окремі законодавчі акти, якими адвокатів пробують поставити під контроль, - пояснила вона. - Це спроба запровадження Мін’юстом так званого peer review в системі безоплатної правової допомоги, яка за своєю суттю є втручанням в діяльність і правову позицію адвоката та порушує адвокатську таємницю. Це і фінансовий моніторинг, це і запроваджений на рівні закону статус викривачів, і законопроект про публічні електронні реєстри, який зазіхає на статус ЄРАУ».

Докладніше – за посиланням.

Закон і Бізнес