Закон і Бізнес


Про право користування


№46 (1500) 14.11—20.11.2020
8219

Якщо на ім’я особи була видана довіреність на розпорядження автомобілем, вона має указати про таке право у декларації. Навіть якщо доверітель продав транспортний засіб, але не передав за актом.


На це звернув увагу Касаційний адміністративний суд у справі №1340/5945/18, скасовуючи попередні рішення, в яких суди указали на недоведеність факту користування автомобілем.

Суб’єкт декларування оскаржував рішення НАЗК, яким констатовано подання недостовірної відомостей щодо об’єкта нерухомості та транспортних засобів, щодо яких він має право користування. НАЗК виявила, що на його ім’я була видана довіреність на експлуатацію та розпорядження автомобілем. Також він був зареєстрований у гуртожитку за місцем проходження військової служби.

Натомість КАС наголосив, що виданню довіреності передує усна домовленість про надання зазначених повноважень. Й у ній міститься запис: «Цю довіреність видано на підставі попередньої домовленості між довірителем та повіреними». Тому висновок судів попередніх інстанцій про не доведеність факту обізнаності позивача про існування вказаних довіреностей є передчасним.

Що стосується реєстрації у гуртожитку, то особа може бути визнана такою, що втратила право користування жилим приміщенням тільки за наявності одночасно двох умов: не проживання в ньому більше 6 місяців та відсутність поважних причин. Але позбавлення такого права не є автоматичним.

Тому суди мали дослідити обставини щодо проживання позивача за цією адресою чи іншого користування вказаним об’єктом нерухомості, зокрема, зберігання у ньому свого майна, тощо.