Закон і Бізнес


«Почути» усмішку


Жити без усмішки непросто, тому на захисних масках першою з’явилася саме вона.

№45 (1499) 07.11—13.11.2020
2823

Захисна маска приховує нижню частину обличчя. На думку психологів, відсутність міміки може викликати зайвий стрес. Адже для «читання» емоцій співрозмовника залишаються очі і брови.


Найчастіше саме усмішка (або її відсутність) визначає результат першої зустрічі і майбутніх взаємин — з потенційним партнером, майбутнім колегою, сусідом і навіть з випадковим перехожим, пише DW.

Психологи ділять усмішку на «природну» (від душі) і штучну, що виникає на обличчі, наприклад, з ввічливості. Якщо людина усміхається імпульсивно, природно, «усміхаються» і її очі, навколо яких утворюються зморшки, пояснюють експерти. Тому щиру радість можна визначити навіть тоді, коли нижня частина обличчя прихована маскою або шарфом. А так звану чергову усмішку очима не зобразиш.

Маска, звісно, ускладнює комунікацію. Це веде до обмеження соціальних контактів, внаслідок чого люди почуваються самотніми. Відсутність міміки збиває з пантелику, викликає додатковий стрес. Ще більше проблем спричиняє неможливість вчасно розпізнати невдоволення, роздратування або гнів співрозмовника.

При необхідності носити маску багато хто намагається заповнити відсутність міміки голосом, підвищуючи його або змінюючи тембр. На жаль, це часто призводить до зворотного ефекту, адже, підвищуючи голос, ви висловлюєте своє роздратування, невдоволення.

І все ж експерти впевнені, що «почути» можна і усмішку, а розправлені плечі й високо піднята голова обов’язково допоможуть зрозуміти це.