Закон і Бізнес


Розслідування щодо нефігуранта


№45 (1499) 07.11—13.11.2020
3571

Чергове свавілля правоохоронців задля тиску на суддю вийшло за межі законності. Цього разу до справи залучили прокуратуру та СБУ, що не є уповноваженими здійснювати розслідування щодо суддів.


Днями Андрій Колодяжний з Глухівського міськрайонного суду Сумської області дізнався, що сумська прокуратура в листопаді минулого року відкрила стосовно нього кримінальне провадження. Розслідували отримання ним грошової винагороди в час, коли строк його повноважень як судді припинився.

П’ятірці слідчих ухвалою Зарічного районного суду в м.Сум у серпні 2020 року надали доступ до інформації одного з операторів зв’язку щодо абонентського номера А.Колодяжного майже за весь 2019 рік. Підґрунтям для поліцейського розслідування став рапорт працівника УСБУ в Сумській області.

Справа, де доступ до приватної інформації стосовно А.Колодяжного був отриманий з грубим порушенням положень ч.6 ст.163 Кримінального процесуального кодексу. За законом, він у цій справі навіть не є фігурантом. Вона була відкрита незадовго до того, як чоловік зайняв посаду голови суду.

Тож, будучи слідчим суддею та маючи в провадженні справи, досудове розслідування за якими здійснювали поліція та СБУ під процесуальним керівництвом Прокуратури Сумської області, законник уважає, що такі дії спрямовані на прийняття ним вигідних для правоохоронних структур рішень у цим справах. Про це він і повідомив у зверненні (№4992-0-6-20) до ВРП.