Закон і Бізнес


На посаду через суд?


Електоральні дива в Мічігані виглядають так.

№45 (1499) 07.11—13.11.2020
3530

Вибори президента Сполучених Штатів мають усі шанси перейти в судову фазу. Адже голоси за одного з кандидатів дивним чином почали зростати в штатах, де до цього лідирував суперник.


Доволі швидко були визначені переможці в 41 з 50 штатів. На ранок 4 листопада (за київським часом) Джо Байден випереджав Доналда Трампа, але не здобув необхідної кількості голосів. Хоча в обох штабах уже заявили про перемогу свого кандидата. А прем’єр Словенії, звідки родом перша леді США, навіть устиг поздоровити нинішнього президента зі збереженням посади.

Потім «лічильник» застиг, і почалися перші заяви про фальсифікації. Спочатку штаб Д.Трампа зажадав перерахунку голосів у Вісконсині, де різниця між голосами, поданими за кандидатів, менше ніж 1%. Потім сталися дива в Мічигані, де лідирував господар Білого дому. Аж раптом його конкурент додав майже 138 тис. голосів проти показників 0 для інших 4 кандидатів.

Тож експерти припускають, що для визначення, хто ж буде наступним президентом, як і 20 років тому знадобиться втручання Верховного суду. Тоді демократ Альберт Гор до останнього вимагав перерахунку голосів у штаті Флорида, де його конкурент Джордж Буш-Молодший отримав лише на 537 голосів більше. Після місяця перерахунків ВС США зупинив процес і фактично констатував поразку демократів.

Нині у ВС США суттєва перевага саме в республіканців.