Закон і Бізнес


За перевантажені фури збільшать штрафи


05.11.2020 09:54
12959

Штраф за перевищення габаритно-вагових норм пропонують підвищити до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також збільшуються повноваження працівників Укртрансбезопасності.


Відповідні норми містить законопроект №3742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», що підтримав Комітет з питань транспорту та інфраструктури, повідомляє «Закон і Бізнес».  

Проект передбачає розширення повноважень для працівників Укртрансбезпеки. У разі ухвалення – інспектори отримають право:

–       супроводу ТЗ з ознаками порушення габаритно-вагових норм до найближчого місця зважування;

–       використання засобів фото- і кінозйомки, відеозапису для фіксації процесу перевірки;

–       здійснення опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути.

Крім того, в проекті прописані права та обов’язки вантажовідправника та вантажоодержувача У документі надані визначення для поняття товарно-транспортної накладної,  а також реєстру ТТН,  прописаний порядок їх оформлення. Саме товарно-транспортна накладна має стати основним документом, на який буде спиратися інспектор Укртрансбезпеки при визначенні порушень  габаритно-вагових норм з боку вантажовідправника.

Також посилюється відповідальність за порушення. Так, за перевезення пасажирів та вантажів за відсутності на момент перевірки документів передбачений  штраф у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис.грн.);

Пропонується   запровадити штраф за перевищення габаритно-вагових норм:

до 2% — сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн.);

від 2% до 5% — триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн);

від 5% до 10% —  п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн.);

понад 10%, але не більше 20% — тисяча неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 грн);

понад 20%, але не більше 30% — дві тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 грн);

перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 30%  — три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51000 грн.).

Зараз максимальний штраф – за перевищення ГВН більш ніж на 20% становить дві тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Закон і Бізнес