Закон і Бізнес


Фахівці з колізій


№45 (1499) 07.11—13.11.2020
3568

Нині в цивільній, господарській та адміністративній юстиції учасниками процесу визнані експерти в галузі права. Проте, на думку парламентарів, їхні висновки безпідставно прирівнюються до експертних.


Аби не плутати експертів, чиї висновки є засобами доказування, з консультаціями фахівців, які є рекомендаційними, група народних депутатів зареєструвала проект змін до всіх трьох процесуальних кодексів (№4297).

Визначаються вимоги до фахівців у галузі права, а також розширюється коло питань, на які вони можуть дати відповідь. Зокрема, крім застосування аналогії закону чи аналогії права та змісту норм іноземного права, це може бути зміст положень національного права, вирішення колізії чи конкуренції норм.

Ще в одному проекті ці ж автори пропонують увести таких фахівців і в кримінальне провадження та провадження у справах про адміністративні правопорушення (№4295). Щоправда, вони не втручатимуться в тлумачення норм, але зможуть дати консультації щодо «дії закону в часі, просторі і за колом осіб».

Утім, у кримінальному процесі вони зможуть бути корисними хіба що стороні захисту, аби посіяти сумніви у кваліфікації правопорушення. Адже всі сумніви, якщо вони є, мають вирішуватися на користь обвинуваченого.