Закон і Бізнес


Епідемія штрафів


№45 (1499) 07.11—13.11.2020
3380

Народні депутати вирішили, що за неправильно вдягнену маску слід штрафувати не тільки легковажних громадян, а й підприємців, які допустили їх на свою територію чи у транспорт.


За відповідні зміни до стст.46, 47 закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (проект №3890) парламент проголосував поки що у першому читанні. 

Уряд як автор проекту пропонує застосовувати фінансові санкції до підприємств, підприємців, установ, організацій за «пропуск, допуск особи в громадські будинки, споруди, громадський транспорт» без вдягнутих засобів індивідуального захисту, що закривають ніс та рот. Так само правопорушенням вважатиметься і «невжиття заходів щодо перебування особи в громадських будинках, спорудах, громадському транспорт» без маски». За це на юрособу або підприємця накладуть штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн.). 

Прикметно, що нардепи вчергове проігнорували зауваження парламентських юристів. Адже вони у висновку до проекту звернули увагу на відсутність законодавчого визначення низки понять, зокрема «захисна маска», «громадські будинки (споруди)». Крім того, формулювання «невжиття заходів щодо перебування особи» не дає змоги чітко встановити всі ознаки порушення. Тож наслідком застосування пропонованої норми стануть не стільки запобігання поширенню хвороби, скільки загострення соціального напруження.

І хоча у пояснювальній записці акцентується на порушеннях, що відбуваються у деяких магазинах та торгівельних центрах, за такого формулювання під санкції потраплять як офісні будівлі, так і сама Верховна Рада та Уряд.