Закон і Бізнес


В НААУ повідомили, скільки разів порушувались права адвокатів за останні місяці


02.11.2020 17:17
2558

У липні-вересні в Україні відбулося 62 санкціоновані обшуки адвокатів, з них 18 – у Київській області.


Про це свідчать дані статистичної звітності НААУ за ІІІ квартал, передає «Закон і Бізнес».

17 повідомлень про затримання і обшуки адвокатів зафіксовано в Києві; 15 – в Одеській області.

Ради адвокатів регіонів здійснили за цей період 95 виїздів на обшуки та затримання адвокатів. Найчастіше це траплялося на Київщині (36 разів), на другому місці за цим показником – Одеська область (23), далі - м. Київ (19). Втім, впродовж липня-вересня сталося ще 33 обшуки та затримання захисників без повідомлення РАР, що фактично є порушенням закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Негативні рекорди за кількістю таких випадків тримають Київська область (18) та Одеська (8).

Негативна статистика спостерігається за цей період в Харківській області, де сталося 5 обшуків і затримань без повідомлення регіональної ради; РАР виїжджала за повідомленнями про такі процесуальні дії у колег 6 разів.

Статистичні дані про діяльність РАР за ІІІ квартал демонструють високий рівень ненадання інформації на адвокатські запити. В цілому в країні зафіксовано 544 випадки, коли адвокатам було відмовлено у відповідях на адвокатські запити. Як відомо, ст. 24 профільного закону передбачає, що орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, керівники підприємств, установ, організацій, громадських об’єднань, яким направлено адвокатський запит, зобов’язані не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту надати адвокату відповідну інформацію, копії документів, крім інформації з обмеженим доступом і копій документів, в яких міститься інформація з обмеженим доступом. Відмова в наданні інформації на адвокатський запит, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом, крім випадків відмови в наданні інформації з обмеженим доступом.

Найчастіше з таким порушенням стикаються адвокати Львівської області – до РАР направлено 133 звернень з приводу цього. На Київщині до РАР скеровано 127 звернень про ненадання інформації адвокатам, у Києві – 89. В цілому, подібні звернення від адвокатів отримали всі РАР, окрім Луганської, де цей показник становить нульове значення у ІІІ кварталі.

За цей період РАР склали 133 протоколи про адміністративні порушення за відмову у наданні інформації на адвокатські запити. Найбільше – 47 – у Київській області, 31 – в Одеській.

У ІІІ кварталі 43 адвокати безпосередньо звернулися до РАР щодо захисту їхніх професійних прав. До РАР Київської області надійшло 14 таких звернень, до РАР Донецької області – 13. До Ради адвокатів України надійшло 25 таких звернень, що було скеровані до Комітету захисту прав адвокатів НААУ. 9 звернень були направлені від РАУ до правоохоронних органів.

Закон і Бізнес