Закон і Бізнес


Злочинці за геномом


№45 (1499) 07.11—13.11.2020
2593

Сто років тому облік і контроль за багатіями та шахраями вважалися інструментами перемоги над пережитками капіталізму. Тепер це гасло спробують застосувати задля перемоги над злочинним світом.


У Верховній Раді зареєстрований законопроект «Про державну реєстрацію геномної інформації людини» (№4265). Його автори вважають, що поява такої бази допоможе правоохоронцям у розкритті злочинів.

Зразки ДНК для такої бази примусово відбиратимуть від усіх осіб, які «притягнені до кримінальної відповідальності за вчинення умисних злочинів проти життя, здоров’я, статевої свободи, статевої недоторканності особи, щодо яких обрано запобіжний захід». Також до бази занесуть дані усіх засуджених за такі злочини, а також тих, хто має незняту чи непогашену судимість за тяжкі або особливо тяжкі злочини.

Передбачено, що такі зразки мають зберігатися 75 років. Їх знищення можливе у порядку, визначеному кримінальним процесуальним законодавством. Щоправда, застерігається, що зразки підозрюваних мають знищуватися у разі виправдувального вироку або винесення постанови про закриття кримінального провадження, а засуджених — після відбуття покарання.

За підрахунками авторів проекту, у перший рік створення такої бази знадобиться близько 275 млн грн.