Закон і Бізнес


Проект щодо участі громадян у здійсненні правосуддя передчасний – НААУ


29.10.2020 14:12
2323

Запропоновані проектом щодо участі громадян у здійсненні правосуддя зміни можуть стати причиною затягування судового розгляду справ, і, відповідно, люди будуть перебувати під вартою невизначений термін.


Такі зауваження висловили члени Комітету захисту прав людини Національної асоціації адвокатів України під час обговорення законопроекту 05.10.2020 №4190 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення участі громадян України у здійсненні правосуддя», повідомляє «Закон і Бізнес».

Проектом пропонується, зокрема, запровадити розгляд кримінальних проваджень, у яких за вчинення злочину передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі, судом присяжних у складі одного судді та семи присяжних, а за клопотанням обвинуваченого —  колегіально судом у складі трьох суддів.

Як зазначили в НААУ, пропозиції й зауваження до проекту  загалом зводяться до того, що запропоновані зміни можуть стати причиною затягування судового розгляду справ, і, відповідно, люди будуть перебувати під вартою невизначений термін.

Також актуальним лишається питання щодо «якості» присяжних, порядку формування їхнього реєстру, забезпечення діяльності й фінансування цього інституту.

«Судова система поки що не готова до таких змін, а указаний законопроект є передчасним», —  про такий спільний висновок учасників обговорення повідомили в НААУ.  

За результатами засідання члени комітету захисту прав людини вирішили підготувати письмове звернення від НААУ до комітету ВР з питань правоохоронної діяльності щодо передчасності ухвалення зазначеного вище законопроекту.

Закон і Бізнес