Закон і Бізнес


Про виділ частки


№44 (1498) 31.10—06.11.2020
6086

Об’єкти нерухомого майна, до складу яких уходять самочинно збудовані (реконструйовані, переплановані) об’єкти не є об’єктами права власності, а тому не можуть бути предметом поділу (виділу) згідно з нормами стст.364, 367 Цивільного кодексу.


На це звернув увагу Касаційний цивільний суд, переглядаючи справу №630/491/17.

У ній особа звернулася з позовом про виділ частини житлового будинку, господарських будівель і споруд та частини земельної ділянки зі спільної часткової власності. Адже внаслідок неприязних відносин з відповідачкою вона не має змоги користуватися своїм майном.

Суди попередніх інстанцій затвердили різні варіанти поділу із 6-ти, що були запропоновані експертом. У тому числі як з урахуванням самочинної прибудови, так і без.

Натомість КЦС скасував ухвалені рішення та постановив нове, яким відмовив у задоволенні позивних вимог. Адже позивачка не надала доказів уведення прибудови, яка входить до складу спірного житлового будинку, до експлуатації в установленому порядку й набуття цим майном статусу об’єкта нерухомого майна як об’єкта цивільного права. А це взагалі унеможливлює поділ будинку.

Тож питання щодо поділу об’єктів нерухомого майна може розглядатися лише після визнання права власності на них відповідно до закону.