Закон і Бізнес


ВП ВС слід уповноважити звертатися до ЄСПЛ із запитами — думка


28.10.2020 12:01
1862

Серед суддів Верховного Суду існує думка, що повноваженням звертатися до Європейського суду з прав людини із запитами має бути наділена Велика Палата.


Думками з приводу законодавчих ініціатив щодо впровадження оптимального механізму отримання консультативних висновків Європейського суду з прав людини на підставі Протоколу № 16 поділився Секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв, передає «ЗіБ».

Так, В.Князєв зауважив, що ЄСПЛ визначив пріоритет надання консультативних висновків над розглядом справ. Це означає, що поступово парадигма діяльності ЄСПЛ трансформується, і він не тільки констатує порушення державою вимог Конвенції, а й сприяє запобіганню таким порушенням. Це поступово призведе до зменшення кількості звернень до ЄСПЛ.

Суддя звернув увагу на те, що відповідно до Закону України «Про ратифікацію Протоколів № 15 та № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод» органом, який може звертатися із запитами до ЄСПЛ, є Верховний Суд. Однак у процесуальному законодавстві досі немає норми, яка регулює порядок такого звернення.

«Можливим є застосовування положень Закону про ратифікацію напряму, але краще, щоб цей механізм був детально регламентований на процесуальному рівні. Верховний Суд повинен надати свої рекомендації щодо того, як вирішити це питання. Серед суддів ВС існує думка, що повноваженням звертатися до ЄСПЛ із запитами має бути наділена Велика Палата», – зазначив В.Князєв.

Справу, в якій є принципове питання щодо застосування чи тлумачення Конвенції, слід вважати такою, що містить виключну правову проблему. І коли така справа надійде на розгляд Великої Палати ВС, інші суди мають зупинити провадження у справах, які стосуються подібних правовідносин, до ухвалення рішення Великою Палатою ВС. Відповідний порядок передбачений і практичними рекомендаціями щодо звернення до ЄСПЛ за консультативним висновком.

Отримавши такий висновок, Велика Палата ВС поновить провадження у справі, розгляне її, після цього поновлять провадження у подібних справах інші суди, і розглядатимуть їх з урахуванням консультативного висновку та рішення Великої Палати ВС, прийнятого на підставі нього.

Крім того, можливість звернення до ЄСПЛ за консультативним висновком може стати в нагоді при розгляді зразкових справ, що стосуються широкого кола людей, зокрема, у сфері соціальних правовідносин, а також при вирішенні спорів щодо права власності.

Закон і Бізнес