Закон і Бізнес


Про поновлення строку


№44 (1498) 31.10—06.11.2020
4806

Строк на апеляційне оскарження може бути поновлений, навіть якщо скаргу подано зі спливом річного строку з дня складання повного тексту судового рішення.


У справі №333/1020/16-ц Касаційний цивільний суд наголосив, що забезпечення апеляційного перегляду справи належить до конституційних гарантій права на судовий захист.

 

Натомість апеляційний суд із посиланням на ч.2 ст.358 ЦПК відмовив у відкритті провадження, оскільки скарга подана більш ніж через рік після виготовлення повного тексту рішення й не зазначено поважних причин пропуску строку.

Проте, як зазначив КЦС, це правило, зокрема, не поширюється на випадок, якщо скарга подається особою, котру не повідомили про розгляд справи або не залучили до участі в ній, а суд ухвалив рішення про її права, свободи, інтереси та (або) обов’язки. Водночас процедура апеляційного оскарження визначається за процесуальними правилами, які діють на момент подання апеляційної скарги, а не на час ухвалення оскаржуваного рішення.

Тож апеляційний суд не врахував того, що скаржник не отримував ухвали про відкриття провадження та судових повісток, оскільки знявся з реєстрації за адресою, на яку вони надсилалися. Разом з тим це не завадило раніше успішно оскаржити заочне рішення у справі та домогтися його перегляду.