Закон і Бізнес


Навипередки із Президентом


№44 (1498) 31.10—06.11.2020
2703

Для політиків заяви про намір набагато цінніші з погляду піару, ніж реальні справи. Тож не встиг глава держави «порадитися із народом» щодо покарань для корупціонерів, як його випередила опозиція.


Не очікуючи результатів президентського опитування, група нардепів із фракції «Батьківщина» зареєструвала проекту «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо запровадження довічного позбавлення волі за особливо тяжкі корупційні злочини)» (№4242).

Мета документу — налякати корупціонерів, аби вони відмовилися жити нечесно через загрозу пожиттєво опинитися за ґратами. Щоправда, підвищені санкції пропонується закласти тільки у 3 статті Кримінального кодексу: 191 (привласнення або розтрата), 209 (легалізація майна, набутого злочинним шляхом), 368 (хабарництво). Натомість, наприклад, за незаконне збагачення санкції залишаться на існуючому рівні.

Втім, напевне автори так квапилися «застовбити» тему, що просто механічно додали згадку про довічне покарання у санкції цих статей і не врахували, що наразі максимальне покарання за цією кваліфікацією становить 12 років ув’язнення. Тобто порушується логіка санкцій, коли «довічне» наставатиме без можливості для суду призначити покарання у 15 років тюрми.

До речі, за попередніми даними понад 80% українців, які взяли участь в опитуванні, підтримують найвищу міру покарання для корупціонерів.