Закон і Бізнес


Через юридичні фортелі місцеві вибори потонуть у судах


23.10.2020 14:34
2508

Модель, за якою 25 жовтня в Україні проходитимуть місцеві вибори, що прописана у чинному Виборчому кодексі, апріорі не вигідна нікому. Її реалізація на практиці призведе до численних судових спорів.


Таку думку висловив голова Ради адвокатів Закарпатської області, президент Асоціації захисту прав правників Олексій Фазекош в ході спеціального випуску програми «Погляд Фазекоша», присвяченого місцевим виборам в Україні.

«Однією з моїх спеціалізацій є виборче право. Я провів біля 240 судових процесів, пов’язаних із виборами різного рівня, але такого безглуздого і юридично недолугого закону, як чинний Виборчий кодекс я ще не бачив, - зауважив він. - Модель виборів виписана таким чином, що вона не вигідна нікому апріорі».

Аби проілюструвати цю тезу юрист наводить запроваджені новели, пов’язані із голосуванням за списками кандидатів від партій у виборчому бюлетені.  

Нагадаємо, цього року у виборчому бюлетені для голосування в територіальному виборчому окрузі з виборів депутатів в одному ряду, почергово з ліва на право зазначаються:

1) визначений̆ жеребкуванням номер кожної місцевої організації політичної партії;

2) повна назва відповідної організації партії, прізвище, ім’я та по батькові кандидата в депутати, включеного до єдиного виборчого списку під першим номером, без зазначення номера;

3) два квадрати:

- порожній квадрат – для волевиявлення щодо організації партії;

- квадрат із нанесеним трафаретом – для можливого волевиявлення щодо кандидатів, включених до відповідного територіального виборчого списку організації партії;

4) виборчий список із прізвищами, ініціалами всіх кандидатів та їх порядковими номерами трафаретним форматом зверху донизу, за якими їх включено до відповідного територіального виборчого списку організації партії, у дві колонки.

«Як голосувати? ЦВК надало роз’яснення з цього приводу, зокрема, зауваживши, що можна голосувати тільки за партію і цей бюлетень визнаватиметься дійсним, - зазначив О.Фазекош. – Але виникає запитання: роз’яснення не є законом, не є підзаконним актом. І це породить спори».

Таких недолугостей, на думку юриста, маса. «Юридичні фортелі породять негативні правові наслідки і все застрягне в судових спорах, - прогнозує він. – Тим більше, що виборчі комісії (дільничні, окружні і місцеві територіальні)  юридично не підготовлені».

Нагадаємо, згідно з офіційними даними ЦВК, у неділю 25 жовтня громадяни України обиратимуть:

- депутатів обласних, міст Києва та Севастополя міських рад - 1780,

- депутатів районних рад - 5366,

- депутатів міських рад - 11124,

- депутатів районних у містах з районних поділом рад - 562,

- депутатів селищних рад - 10284,

- депутатів сільських рад - 14006,

- міських голів - 370,

- селищних голів - 428,

- сільських голів – 623.

Закон і Бізнес