Закон і Бізнес


П’ять відводів


№43 (1497) 24.10—30.10.2020
3951

Подекуди адвокати настільки переймаються чи то долею своїх клієнтів, чи то власним авторитетом, що перетворюють процес на змагальний не тільки з прокурором, а й із суддею.


Володимир Старовецький зі Слов’янського міськрайонного суду Донецької області слухає справу за обвинуваченням особи в розбещенні неповнолітніх (ч.2 ст.156 Кримінального кодексу).

Під час розгляду клопотання про подовження строку запобіжного заходу захисник спромігся заявити 5 відводів судді та 2 — прокуророві, стверджуючи, що В.Старовецький «знаходиться під впливом прокурора та є упередженим». Традиційно лунали й погрози скаргою до Вищої ради правосуддя та притягненням до дисциплінарної відповідальності.

Утім, у повідомленні №4679/0/6-20 суддя нарікає не на скарги та відводи, уважаючи це правом учасника провадження, а на поведінку адвоката. На думку В.Старовецького, вона суперечить ст.42 Правил адвокатської етики, оскільки захисник порушував порядок судового засідання та не реагував на зауваження головуючого. До того ж звернення зі скаргою до ВРП до закінчення судового розгляду й без достатніх для того підстав є не що інше, як тиск на правосуддя.