Закон і Бізнес


Зробімо суди чесними!


№43 (1497) 24.10—30.10.2020
РОМАН ЧИМНИЙ
4386

У першому своєму посланні до парламенту глава держави присвятив судовій системі трохи більше сотні слів. Нічого особливо відмінного від гасел попередників: правосуддя має бути об’єктивним, неупередженим, справедливим.


Володимир Зеленський додав до цієї тріади ще й прикметник «чесний». «Нам потрібна Україна, де корупції немає, а чесні суди є», — наголосив він, запевнивши, що цього хочуть усі українці. Хочуть дуже довго, 30 років. Тому Президент пообіцяв ще одну реформу.

Яку? Напевне, ту, якій так само аплодуватимуть наші міжнародні партнери та в необхідності якої вони ж і переконують гаранта. Правда, В.Зеленський зауважив, що «нікому не потрібна реформа лише заради слова «реформа». Тому він очікує від правової комісії, створеної в Офісі Президента, дієвих рішень, а не «перефразованих думок із попередніх варіантів судової реформи».

Утім, певною мірою відомо, в якому напрямі доведеться думати комісії. Про це прямо говориться у висновку Венеціанської комісії щодо законопроекту №3711 — над виконанням зобов’язань, що записані у двох меморандумах: з ЄС та МВФ.

У своїй промові глава держави прямо не дорікав вітчизняній Феміді, проте в доданому проспекті під назвою «Аналітична доповідь НСІД» знову йдеться про «винесення деякими суддями неправосудних рішень, зловживання статусом і повноваженнями, причетність до рейдерства, вчинення корупційних діянь, навіть злочинів».

Водночас у цій доповіді зауважено, що якнайшвидшого вирішення потребують нагальні питання: комплектування місцевих та апеляційних судів, забезпечення доступності правосуддя та виконання судових рішень, належне фінансування судової системи. Й ані слова про те, які саме рішення спричинили катастрофічний стан із суддівськими кадрами, матеріальним забезпеченням судів і поставили під загрозу доступність справедливості для пересічних громадян у районних центрах. Хоча почалося все не так і давно — рік тому.

Крім того, у доповіді стверджується, що «юридична спільнота очікує також на реалізацію ще однієї президентської ініціативи — внесення змін до Конституції щодо скасування адвокатської монополії». Правники, напевне, знають цю «спільноту» за прізвищами.

Отже, тепер питання часу та карантину, коли на стіл глави держави члени нової комісія покладуть папірці з якимись новаторськими ідеями. І, мабуть, головне, аби судова система банально дожила до того часу, коли її знову візьмуться докорінно реформувати. З нашими міжнародними партнерами або без них.