Закон і Бізнес


Попередження, винесене адвокату Портнову, скасують?

... через доповідача у справі


.

22.10.2020 14:48
4062

Сумніви в неупередженості окремих членів дисциплінарної палати, яка винесла попередження адвокату Андрію Портнову, можуть стати однією з підстав для скасування в подальшому цього рішення палати.


На цьому наголосив сам А.Портнов, коментуючи рішення ДП Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області від 13 жовтня 2020 року, яке розмістив на своєму сайті скаржник у справі - Телерадіокомпанія «НБМ» (5 канал).

Нагадаємо, 5 канал звернувся до КДКА із скаргою на висловлювання А.Портнова в Телеграм-каналі, із невтішною оцінкою діяльності як екс-президента П.Порошенка, так і самого телеканалу.

А.Портнов не заперечував, що Телеграм-канал, на якому публікувалися повідомлення, що стали предметом скарги, належать йому. Адвокат пояснив, що на своїх офіційних онлайн-ресурсах він, як громадянин, який має власну громадянську і політичну позицію, ділиться з громадськістю своїми думками.  Він наполягав, що комунікація із громадськістю, а також використання ним стилістичного мовлення у його власних публікаціях щодо подій і поглядів, які відбуваються у державі, повністю відповідає його внутрішнім переконанням, а також власним поглядам як громадянина України.

Правила адвокатської етики поширюються на всі види адвокатської діяльності та в частині, визначеній Правилами, - на іншу діяльність (дії) адвоката, яка може вступити в суперечність з його професійними обов’язками або підірвати престиж адвокатської професії. Але жодна публікація, яка наведена у скарзі заявника, не має відношення до професійної адвокатської діяльності Портнова. Ст. 34 Конституції та ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право на свободу вираження думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Але в КДКА Київської області вирішили, що навіть у разі висловлювання громадянської позиції, зокрема і в соцмережах, адвокат має бути стриманим та вести себе шанобливо, відтак оголосили на засіданні 13 жовтня попередження.

 «Звичайно, як винесли попередження, так і скасують, особливо з урахуванням того, що рішення прийняли адвокати, що п'ять років займалися реабілітацією оточення головного державного і військового злочинця за заявою його ж телеканалу», - зауважив адвокат, коментуючи на своєму Телеграм-каналі рішення дисциплінарників.

Можна припустити, що йдеться про несприйняття деякими членами КДКА висловлюваної А.Портновим позиції із загальнонаціональних питань та активних дій, що вживаються ним стосовно П.Порошенка. Адже адвокат був ініціатором відкриття близько двох десятків кримінальних проваджень стосовно екс-президента та постійно критикує діяльність останнього на своїх ресурсах.

Зокрема, доповідачем у дисциплінарному проваджені, який готує за результатами вивчення матеріалів справи довідку (як правило, ця довідка лягає в основу подальшого рішення) був Микола Павлов, який суміщає роботу в органах адвокатського самоврядування з громадською діяльністю (як член низки громадських рад та об’єднань) та активною участю в релігійному житті країни. Так, згідно відкритих джерел, у 2016 році він став одним із засновників релігійної організації «Релігійна громада Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Святого Миколая Чудотворця на Татарці у Шевченківському районі міста Києва». У 2019 році мав зустріч із Митрополитом Епіфанієм, під час якої обговорював питання розвитку української богословської науки, що сприятиме становленню Православної Церкви України. За заслуги перед помісною УПЦ та побожним народом Його Блаженство навіть нагородив М.Павлова Митрополичою грамотою з відзнакою.

Відомо, що становлення УПЦ, її автокефалію та Томос вважають чи не головною заслугою п’ятого Президента України. Але через неї СБУ в 2019 році також була відкрита кримінальна справа за «розпалювання релігійної ворожнечі».

Чи може за таких обставин людина, залучена в усі ці процеси, об’єктивно та неупереджено поставитися до того, хто постійно переслідує його морального лідера та однодумця, - риторичне питання. Але згідно Регламенту кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури регіону під час проведення засідань у разі наявності обґрунтованих сумнівів у неупередженості або зацікавленості у результатах розгляду член КДКА може заявити собі самовідвід.

А доведення факту упередженості при винесенні рішення, як відомо, цілком може стати підставою для його скасування у майбутньому.

Закон і Бізнес