Закон і Бізнес


Помилування за героїзм


№43 (1497) 24.10—30.10.2020
2848

Британець, який відбував довічне ув’язнення за вбивство, зможе вийти на волю раніше за проявлений героїзм поза стінами тюрми. Документ про помилування підписала королева Єлизавета ІІ.


Рік тому Стівен Геллент зупинив терориста на Лондонському мосту, скориставшись півтораметровим бивнем нарвала, який йому передав один зі службовців штаб-квартири гільдії риботорговців. Саме в її будинку в той день проходила конференція з участю колишніх в’язнів.

С.Геллент був серед учасників заходу, отримавши дозвіл на короткостроковий вихід з буцегарні. Його засудили у 2005 році до довічного ув’язнення за побиття пожежного до смерті біля пабу. Тільки у 2022-му чоловік міг розраховувати на умовно-дострокове звільнення.

Тепер завдяки королівському помилуванню, що вкрай рідко відбувається в королівстві, він зможе звернутися з таким клопотанням на 10 місяців раніше. За інформацією видання, Єлизавета II скористалася монаршою прерогативою за порадою уряду. У Міністерстві юстиції Великої Британії відзначили, що рішення було прийнято через «рідкісно сміливі дії» С.Геллента, який врятував громадян, попри ризик для свого життя.

Правда, остаточне рішення ще має ухвалити комісія з умовно-дострокового звільнення.