Закон і Бізнес


Як зафіксувати авторство на ідею нагадали у Мін’юсті


20.10.2020 14:34
2349

Одним із способів забезпечення доказів щодо авторства праці, винаходу, раціоналізаторської пропозиції є нотаріальне посвідчення часу пред’явлення документа.


Як правильно нотаріально оформити підтвердження часу роз’яснило Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції, повідомляє «Закон і Бізнес».

Посвідчення факту часу пред’явлення документа виникає з метою забезпечення пріоритету винаходу, раціоналізаторської пропозиції чи якоїсь іншої авторської праці з метою забезпечення себе захистом від присвоєння авторства іншими особами, або може слугувати додатковим доказом авторства винаходу.

Для посвідчення цього факту автори можуть подавати описи винаходу або раціоналізаторської пропозиції іноді разом з кресленнями, схемами та ескізами, тезами тощо.

Посвідчення таких фактів відбувається за усним зверненням автора і не потребує від них письмової заяви з проханням посвідчити той чи інший факт.

Нотаріальні дії щодо посвідчення фактів вчиняються нотаріусом незалежно від місцезнаходження, а також місця проживання особи, яка звернулась за вчиненням такої нотаріальної дії.

Громадянин подає документ у двох примірниках, на яких нотаріус проставляє посвідчувальний напис.

Один примірник видається заявнику, а другий залишається в справах нотаріуса. В разі подання одного примірника, нотаріус виготовляє його копію, яка залишається у нотаріуса. Якщо документ викладено на двох чи більше аркушах, нотаріус після проставлення посвідчувального напису прошиває його та скріплює печаткою із зазначенням кількості аркушів документа. Коли ж подано декілька документів, посвідчувальний напис вчинюється на кожному документі окремо і кожний з них фіксується в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій за своїм реєстровим номером.

Закон і Бізнес