Закон і Бізнес


Міні-медбригади та єдиний кол-центр: як Україна далі боротиметься з COVID-19


20.10.2020 13:43
3095

В Україні введуть в дію єдину всеукраїнську багатоканальну телефону лінію — для всіх громадян, які мають симптоми або хворіють на коронавірусну хворобу, а також відновлять роботу медичних бригад мінімального складу.


Це передбачає Постанова Верховної Ради «Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз» (на базі проекту №4228), що була прийнята сьогодні Парламентом, повідомляє «ЗіБ», з посиланням на Інформаційне управління Апарату ВРУ.  

Єдиний багатоканальний телефон матиме зв’язок з колцентрами:  ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Національної служби здоров’я України, МОЗ України та регіональними єдиними диспетчерськими Центрами екстреної допомоги та медицини катастроф.

Метою створення такої лінії названа координація заходів для проведення безкоштовного тестування та надання невідкладної допомоги та забезпечення ранньої самоізоляції хворих з моменту виявлення перших симптомів. Зазначається, що звернення громадян опрацьовуватимуть,  щоб організувати невідкладний забір біологічних матеріалів мобільними бригадами на дому та  провести тести на наявність коронавірусу у термін до 48 годин.  

Постановою також рекомендовано відновлення або створення на рівні місцевого самоврядування системи невідкладної медичної допомоги - медичних бригад мінімального складу (водій+лікар загальної практики), забезпечених спеціалізованими медичним автотранспортом, засобами індивідуального захисту, медичними виробами та протоколами лікування.

Основною завданням цих медичних бригад визначити надання медичної допомоги пацієнтам, які хворіють на коронавірусну хворобу (COVID-19) за місцем їх проживання. Реагування на виклик та відвідання пацієнта вдома має здійснюватися такою медичною бригадою у термін до 6 годин.

Закон і Бізнес