Закон і Бізнес


В Україні вдвічі нижча чисельність суддів, ніж у середньому по Європі — екс-член ВК


19.10.2020 17:51
13996

У 80 українських судах зараз є тільки один працюючий суддя. До того ж сьогодні Україна має вдвічі нижчу чисельність суддів на 100 тис. населення, ніж у середньому по Європі.


Таку статистику навела голова комітету Національної асоціації адвокатів України з питань верховенства права, член Венеціанської комісії (2009-2013) Марина Ставнійчук в інтерв’ю «ЗіБ» відповідаючи на запитання чи вважає вона позитивним висновок ВК щодо проекту Закону від 22.06.2020 №3711 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування».

За її словами, висновок Венеціанської комісії є позитивним у частині його провідної позиції про «жорстко» обмежений характер дії положень проекту №3711 щодо судоустрою та статусу суддів у разі його ухвалення.

«Очевидно, що необхідність прийняття такого закону пов’язана з тим, що через недолугі дії теперішньої влади рік тому припинено роботу ВККС. Відтак припинилось і призначення нових кадрів до судів першої та апеляційної інстанцій. 2000 кандидатур на посади суддів зависли в повітрі. Знову повторилася історія попередніх років», — зазначила М. Ставнійчук.

Вона додала, що нині в майже 80 судах є тільки один працюючий суддя. До того ж сьогодні Україна має вдвічі нижчу чисельність суддів на 100 тис. населення, ніж у середньому по Європі.

«Мені імпонує, що комісія добре зорієнтувалась у ситуації щодо безкінечного, безсистемного реформування судової влади. Питання запуску ВККС вимагають врегулювання, а стратегія — то перспектива, а не питання для вирішення за один день, як звикла вчиняти теперішня влада».

Повністю інтерв’ю із М. Ставнійчук читайте тут.

Закон і Бізнес