Закон і Бізнес


Мовою насилля


№42 (1496) 17.10—23.10.2020
2749

Дніпровський районний суд м.Києва ухвалив рішення, відмовивши у задоволенні клопотання слідчого Дніпровського управління поліції у м.Києві про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.


Клієнта підозрювали у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.187 Кримінального кодексу («Розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб або особою, яка раніше вчинила розбій або бандитизм»).

Суд обрав щодо підзахисного запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час доби та поклав на нього обов’язки, визначені законодавством.

В ході розгляду клопотання захисники довели, що з метою отримання зізнання у скоєнні злочину підозрюваного було піддано катуванню. Зокрема, стверджується, що працівники Дніпровського УП після затримання клієнта спочатку душили його, а потім наносили удари в життєво важливі органи, а один із них в результаті удару зламав йому коліно.

Врешті-решт підозрюваний, який не володіє українською та російською мовами, змушений був підписати всі процесуальні документи, складені за відсутності перекладача та захисника.

За словами адвокатів, слідчий більш як 4 години свідомо не допускав захисників до підозрюваного, намагаючись якомога швидше зібрати докази, які, на його погляд, забезпечили б прийняття слідчим суддею рішення про обрання щодо підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Втім, слідчий суддя дав правову оцінку як діям правоохоронців, так і доказам, наданим слідчим, що були приєднані до клопотання. Захист клієнта здійснювали адвокати АО «Вишневий та партнери».