Закон і Бізнес


Адвокат-викривач чи агент правоохоронців: рішення РАУ


19.10.2020 13:12
3830

РАУ визнала припис НАЗК щодо скасування рішення КДКА про позбавлення адвоката ліцензії за співпрацю з правоохоронцями таким, що порушує Конституцію і закони України.


Такого висновку під час засідання 15 жовтня дійшла Рада адвокатів України, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на ВКДКА.

Нагадаємо, 19 травня 2020 року кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Харківської області притягнула адвоката до дисциплінарної відповідальності за співпрацю з правоохоронними органами та наклала стягнення у вигляді позбавлення права на здійснення адвокатської діяльності. Але замість скарги на таке рішення в установлений законом строк, до секретаріату ВКДКА надійшов припис голови НАЗК про усунення порушень вимог ч. 3 ст. 53-4 Закону України «Про запобігання корупції». Припис, адресований керівнику ВКДКА, містив вимогу скасувати рішення КДКА.

Під час засідання члени Ради адвокатів України звернули увагу на два нюанси, пов’язані із справою адвоката, яким «опікується» НАЗК: по-перше, законодавство має чіткі обмеження стосовно співробітництва адвокатів з правоохоронними органами, по-друге, «викривач» отримав свідоцтво неправомірно.

«Адвокат подав заяву про злочин раніше, ніж його визнали викривачем, але якщо він подає заяву про те, що він спровокував когось, хто давав йому гроші та ці гроші належать правоохоронним органам, хіба це не таємне співробітництво?», – зазначила голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова.

«Адвокат-викривач мав непогашену судимість за вчинення особливо тяжкого злочину, ба більше, він намагався приховати цей факт, надавши підроблену довідку, тому КДКА Харківської області цілком обґрунтовано позбавило його адвокатського посвідчення», –повідомив заступник голови РАУ Валентин Гвоздій. Таке рішення було залишене без змін під час останнього засідання ВКДКА.

В.Гвоздій також наголосив, що припис від НАЗК має чіткі ознаки перевищення повноважень, бо у ньому міститься неправомірна інформація, яка не була перевірена та явно зазіхає на незалежність адвокатського самоврядування.

Нагадаємо, раніше «ЗіБ» вже писав про адвокатів-викривачів у статті «Аксіома незалежності».

Закон і Бізнес