Закон і Бізнес


Конституційність об’єднання територіальних громад перевірить КС


19.10.2020 12:15
2046

До Конституційного Суду України 19 жовтня 2020 року надійшло подання щодо конституційності закону про об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст, який було прийнято в 2015 році.


Як повідомили в Конституційному Суді України,  Конституційне подання 51 народного депутата України стосується відповідності Конституції України  окремих положень Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» №157-VIII від 05.02.2015, передає «Закон і Бізнес».

Суб’єкт права на конституційне подання зазначає, що правозастосування Закону призводить до «порушення гарантованих Конституцією засад організації місцевого самоврядування в Україні та звуження права територіальних громад на добровільне об’єднання».

Суб’єкт права на конституційне подання вважає, що оспорюваний Закон не відповідає низці статей Основного Закону України.

На відповідність Конституції України автори подання просять перевірити пункт шостий частини першої статті 4, частину третью статті 11 Закону:

«Стаття 4. Основні умови добровільного об 'єднання територіальних громад

1. Добровільне об 'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст здійснюється з дотриманням таких умов:

6) об 'єднання територіальних громад здійснюється відповідно до перспективних планів формування територій громад Автономної· Республіки Крим, області.

Стаття 11. Перспективний план формування територій громад Автономної Республіки Крим, області

3. Перспективний план формування територій громад Автономної Республіки Крим, області затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідної обласної державної адміністрації».

Закон і Бізнес