Закон і Бізнес


Нотаріуси просять ввести мораторій на перевірки їх діяльності


19.10.2020 10:42
2595

Під час проведення перевірок діяльності нотаріусів існує ризик поширення коронавірусної хвороби представниками територіальних органів Міністерства юстиції.


Про це йдеться у зверненні Нотаріальної палати України до Міністерства юстиції України, розміщеному на сайті НПУ, повідомляє «Закон і Бізнес».

Зазначається, що нотаріат відноситься до критичної інфраструктури і продовжує працювати в умовах пандемії з виконанням всіх передбачених законодавством заходів безпеки. Необхідність вести прийом фізичних та юридичних осіб посилює ризики.

«Окрім ризику поширення інфекції відвідувачами нотаріальної контори, існує ризик поширення коронавірусної хвороби представниками територіальних органів Міністерства юстиції під час проведення перевірок останніми»,  —  говориться в зверненні.

У зв’язку з істотним погіршення епідеміологічної ситуації, зокрема з  тенденцією до віднесення більшості регіонів до червоної чи помаранчевої карантинних зон, та з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) Нотаріальна палата України, звернулася з пропозицією розглянути питання введення тимчасового мораторію на проведення планових перевірок організації роботи державних нотаріальних контор, державних нотаріальних архівів, організації нотаріальної діяльності приватних нотаріусів, дотримання державними і приватними нотаріусами порядку вчинення нотаріальних дій та виконання правил нотаріального діловодства.

Щодо позапланових перевірок за скаргами громадян, то НПУ пропонує до закінчення карантинних заходів, проводити більшість з них дистанційно. З відновленням звичайного режиму роботи після подолання пандемії коронавірусної хвороби.

Закон і Бізнес