Закон і Бізнес


Е-карта в поміч


№42 (1496) 17.10—23.10.2020
2367

Легалізувати відносини в користуванні надрами за допомогою передових технологій планують народні депутати. На допомогу їм прийде інтерактивна карта корисних копалин.


Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування» (№4187) наразі обговорюють у Комітеті Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування.

Суб’єкти законодавчої ініціативи пропонують долати корупцію шляхом зменшення кількості документів, необхідних для видобування корисних копалин. Як зазначають автори, їх видобуток з року в рік падає. Основну причину цього вони вбачають у складності отримання дозвільних документів. Щоб стимулювати розвиток видобування, планують створити інтерактивну карту, яка б містила дані щодо геологічної інформації, контурів спеціальних дозволів на користування надрами та іншу важливу інформацію.

Геологічне вивчення планують замінити наскрізним дозволом. Тоді можна буде поєднувати розвідку корисних копалин та їх видобуток. Крім того, установлять початкову ціну продажу на електронних торгах ділянок, щодо яких відсутні підтвердження запасів корисних копалин. Утім, і без аукціону суб’єкти господарювання матимуть право починати розроблення корисних копалин.

Якщо парламент підтримає документ, то всі функції щодо геологічного розроблення корисних копалин будуть перекладені на плечі бізнесу. Проте це жодним чином не підвищить рентабельності, якщо, звичайно, не йдеться про видобуток нафти чи газу.