Закон і Бізнес


Запитати за землю


№42 (1496) 17.10—23.10.2020
2929

Вільний обіг земель сільськогосподарського призначення слід заборонити, якщо такий крок не буде підтримано на всеукраїнському референдумі.


Відповідний проект — «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення за результатами всеукраїнського референдуму» (№4205) — подано до профільного комітету Верховної Ради.

«Заборонити продаж землі стільки разів, скільки це можливо», планують народні депутати. Зокрема, без всеукраїнського референдуму стане неможливо вносити права на земельну ділянку до статутних капіталів товариств.

Крім того, хочуть заборонити купівлю-продаж і виділення в натурі земель, які перебувають у комунальній власності. Це суттєво обмежить права сільськогосподарських виробників і власників земельних ділянок, адже вони не матимуть права не лише продати свою нерухомість, а й змінити її цільове призначення.

Єдине право, яке залишать аграріям, — помінятися ділянками. Утім, умови таких договорів будуть суворо регламентовані.

Дію ж мораторію пропонують продовжувати стільки разів, скільки це підтримають громадяни. Проте не встановлюють періодичності підтвердження мораторію, тож незрозуміло: референдум проводитимуть щорічно чи раз на кілька років.