Закон і Бізнес


Про майно в податковій заставі


№42 (1496) 17.10—23.10.2020
3950

Спори за позовом фізичної особи, яка набула майно, що перебуває в податковій заставі та було реалізоване на аукціоні, проти органів фіскальної служби та виконавчої служби про скасування податкової застави розглядаються в порядку цивільного судочинства.


У справі №263/17218/18 ПАТ звернулося до суду з позовом проти Головного управління Державної фіскальної служби в Донецькій області, Маріупольської об’єднаної державної податкової інспекції, Кальміуського відділу державної виконавчої служби м.Маріуполя, Головного територіального управління юстиції в Донецькій області про визнання права власності та скасування податкової застави.

Суть спору полягала в тому, є він корпоративним, тобто таким, що виник із господарських правовідносин, чи виник із цивільних правовідносин між фізособою та Маріупольською ОДПІ.

Велика палата Верховного Суду, проаналізувавши правову проблему, у постанові від 19.05.2020 зазначила, що в порядку цивільного судочинства розглядаються також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору стосовно такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді й переданий на його розгляд із такими вимогами.

Суди попередніх інстанцій дійшли помилкового висновку, що цей спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства та належить до компетенції господарських судів.

Підготували: КАТЕРИНА МАНОЙЛЕНКО, партнер GOLAW, керівник практики вирішення судових спорів, адвокат; НАТАЛІЯ МАТВІЙЧУК, юрист GOLAW, адвокат