Закон і Бізнес


Про відшкодування ПДВ


№42 (1496) 17.10—23.10.2020
3193

Зобов’язання щодо сплати інфляційних і річних процентів є акцесорним, залежить від основного й поділяє його долю. Відповідно, і вимога про сплату інфляційних та річних процентів є додатковою до основної.


Товариство звернулося до Господарського суду м.Києва з позовом проти Головного управління Державної казначейської служби в м.Києві та Державної податкової інспекції в Дніпровському районі м.Києва про стягнення з бюджету інфляційних і річних процентів, нарахованих на прострочену суму заборгованості бюджету з відшкодування ПДВ.

Ознайомившись із рішеннями судів попередніх інстанцій та матеріалами справи №910/4590/19, Велика палата Верховного Суду у постанові від 7.04.2020 вирішила, що такий спір належить розглядати за правилами адміністративного судочинства незалежно від того, поєднана така вимога з однією з вимог, зазначених у пп.1—4 ч.1 ст.5 Кодексу адміністративного судочинства, чи з вимогою про стягнення заборгованості бюджету з відшкодування ПДВ та чи розглянуті такі вимоги в іншій справі.

ВП ВС зауважила, що при вирішенні спору про стягнення з бюджету інфляційних і річних процентів перед судом обов’язково постане питання про наявність заборгованості бюджету з відшкодування ПДВ, про суму такої заборгованості, строк сплати та тривалість прострочення. Це питання, спір щодо яких підлягає розгляду за правилами адмінсудочинства.

Підготували: КАТЕРИНА МАНОЙЛЕНКО, партнер GOLAW, керівник практики вирішення судових спорів, адвокат; НАТАЛІЯ МАТВІЙЧУК, юрист GOLAW, адвокат