Закон і Бізнес


Танасевич: суттєва чисельність звернень до слідчих суддів ВАКС — логічна


15.10.2020 16:07
1880

З усіх складів кримінальних правопорушень, що належать до предметної підсудності Вищого антикорупційного суду — менше половини віднесені до підслідності Національного антикорупційного бюро України.


Це зазначила голова ВАКС Олена Танасевич відповідаючи на запитання «ЗіБ» чому за рік своєї роботи ВАКС постановив 18 вироків. Натомість процесуальних рішень  було винесено майже 14 тисяч. Чи не вказує це на те, що фактично ВАКС зайнятий тим, що обслуговує діяльність НАБУ та САП. 

«Діяльність слідчого судді не має жодного стосунку до обслуговування органу досудового розслідування. Це хибне твердження, яке обов’язково потребує спростування», — підкреслила О.Танасевич.

Вона зазначила, що законодавець уповноважив слідчого суддю в межах встановлених процедур визначати мінімально необхідний, тобто допустимий, ступінь втручання державних органів у приватне життя особи задля досягнення мети кримінального провадження.

Саме тому такі заходи забезпечення кримінального провадження та слідчі дії, як, до прикладу, відсторонення від посади, арешт майна, обрання запобіжного заходу, обшук, аудіо-, відеоконтроль особи або місця, моніторинг банківських рахунків тощо, застосовуються безпосередньо слідчим суддею або вчиняються з його дозволу. 

Крім того, слідчий суддя розглядає скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора під час досудового розслідування.

«З 14 тис. рішень майже 2,5 тис. ухвалені не за клопотаннями сторони обвинувачення, а за результатами розгляду звернень підозрюваних, їхніх захисників та заявників», — повідомила голова ВАКС.

Вона зазначила, що кількість звернень до слідчого судді залежить виключно від кількості проваджень, стратегії та тактики досудового розслідування, активності слідчих, детективів, потерпілих, підозрюваних, їхніх захисників. Тоді як слідчий суддя зобов’язаний розглянути та вирішити кожне таке звернення.

О.Танасевич також зауважила, що до предметної підсудності ВАКС належать 24 склади кримінальних правопорушень, з яких тільки 11 віднесені до підслідності Національного антикорупційного бюро України, решта підслідні слідчим органам Національної поліції, органам безпеки та Державного бюро розслідувань.

«А якщо до кількості органів досудового розслідування додати, що юрисдикція ВАКС поширюється на всю територію України, то суттєва чисельність звернень до слідчих суддів видається цілком логічною» — резюмувала голова ВАКС. 

Повністю інтерв’ю із головою ВАКС О.Танасевич читайте тут.

Закон і Бізнес