Закон і Бізнес


Реєстрацією прав інтелектуальної власності займатиметься НОІВ


15.10.2020 13:18
3080

В Україні почав діяти Національний орган інтелектуальної власності. Він відповідатиме, зокрема, за реєстрацію прав на об’єкти промислової власності і авторських прав.


Це передбачено розпорядженням Кабінету Міністрів від 13.10. 2020 № 1267-р «Про Національний орган інтелектуальної власності», повідомляє «Закон і Бізнес».

Згідно розпорядження  функції Національного органу інтелектуальної власності виконує державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності». 

Як зазначили в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, прийняття розпорядження створює правові підстави для початку функціонування з 14 жовтня 2020 року Національного органу інтелектуальної власності, який слугуватиме єдиним вікном з видачі охоронних документів на об’єкти права інтелектуальної власності.

НОІВ здійснюватиме, зокрема, такі функції:

приймання заявок на державну реєстрацію авторського права та договорів, які стосуються права автора на твір;

приймання заявок на реєстрацію об’єктів промислової власності та проведення їх експертизи (винаходи, корисні моделі, промислові зразки, торговельні марки, географічні зазначення, компонування напівпровідникових виробів);

видача патентів, свідоцтв;

здійснення підготовки, атестації та реєстрації патентних повірених;

забезпечення діяльності колегіальних органів (Апеляційної палати, Комісії щодо погодження питань про внесення позначення, що містить офіційну назву держави «Україна» до торговельної марки, Атестаційної та Апеляційної комісій);

виконання функцій Міжнародного пошукового органу та Органу міжнародної попередньої експертизи відповідно до Угоди зі Всесвітньою організацією інтелектуальної власності.

Закон і Бізнес