Закон і Бізнес


Борг з єдиного податку: наслідки роз’яснили в ДПС


15.10.2020 11:21
2079

У податковому законодавстві встановлено розмір суми боргу, при наявності якої платники єдиного податку повинні відмовитись від спрощеної системи оподаткування.


Про це нагадали у головному управлінні ДПС у Луганській області, передає «Закон і Бізнес».

Згідно із Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 № 466-IX , платники єдиного податку у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму у шістдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Тобто, якщо у фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів наявним буде податковий борг в розмірі більше 1020 грн (60 х 17 грн), такий платник повинен в останній день другого із двох послідовних кварталів перейти на загальну систему оподаткування.

У разі не вчинення вищезазначених дій у строки встановлені ПКУ, податковий орган має право за своїм рішенням виключити з реєстру платників єдиного податку такого боржника.

Повернутися на спрощену систему оподаткування фізична особа – підприємець матиме змогу тільки після погашення боргу і тільки після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення податковим органом.

Закон і Бізнес