Закон і Бізнес


Сито для ВРП


№42 (1496) 17.10—23.10.2020
3575

До 7 листопада триватиме прийом документів від кандидатів, які мають намір поборотися за 4 посади членів Вищої ради правосуддя за суддівською квотою. Проте подати папери недостатньо.


Як повідомляв «ЗіБ», Рада суддів визначила, що черговий з’їзд суддів розпочне свою роботу 8 грудня. Додатковим питанням до порядку денного включено обрання 4 членів ВРП замість тих, строк чиїх повноважень закінчиться в березні 2021 року.

Нагадаємо, що, за законом «Про Вищу раду правосуддя», на посаду в цьому конституційному органі може претендувати особа не молодша 35 років зі стажем роботи не менше ніж 15 років, яка відповідає критерію політичної нейтральності.

З’їзд управі делегувати до Ради тільки суддю або суддю у відставці. Тобто жоден інший правник навіть теоретично не зможе позмагатися за відповідні місця. Членів ВРП також не можна обрати повторно, але це не перешкоджає бути знову обраним через певний проміжок часу.

Жодної попереднього відбору претендентів, окрім проходження спеціальної перевірки та отримання висновку секретаріату ВРП щодо відповідності особи вимогам закону, не відбуватиметься.

Водночас закон передбачає, що до бюлетенів автоматично вноситимуть прізвища тільки тих кандидатів, яких буде обрано делегатами. Це, вочевидь, дещо ускладнює завдання, особливо для суддів, які займають адмінпосади. Вони, за законом, не можуть стати делегатами, тож доведеться вже на з’їзді шукати підтримки не менш як 20% колег (наразі — 59 осіб).