Закон і Бізнес


Право критикувати закон і проводити мітинг: позиція ЄСПЛ

Гасло «свободу не дають, свободу беруть» – правоохоронці оцінили як екстремістське.


13.10.2020 14:20
2495

Після ухвалення у 2008 році в РФ закону, що вводив комендантську годину для неповнолітніх в нічний час, розпочалися мітинги з цього приводу. Влада звинуватила правозахисників в пропаганді екстремізму, але ЄСПЛ став на їхню сторону.


У квітні 2009 року Карастельови стали проводити мітинги проти закону «Про заходи щодо профілактики бездоглядності та правопорушень неповнолітніх», передає «Закон і Бізнес» з посиланням на  «ECHR. Ukrainian Aspect».

Влада розцінила цю активність як пропаганду порушень серед неповнолітніх. Прокуратура винесла правозахисникам три попередження за мітинги і, зокрема, за гасло «свободу не дають, свободу беруть» – його правоохоронці оцінили як екстремістське.

У червні 2009 року Карастельови оскаржили попередження до суду. Вони вказали, що проводили мітинги як приватні особи, а попередження їм винесли як посадовим особам – керівникам «Новоросійського комітету». Оскільки в попередженні йшлося про те, що організацію можуть закрити, правозахисники сприйняли це як тиск. Заявники також відзначили, що мали право критикувати закон і проводити мітинги з цього приводу. Суд відхилив їх скаргу, що підтвердила вища інстанція.

У вересні 2009 року влада зверталася з позовом до суду про ліквідацію «Новоросійського комітету», проте потім позов відкликали.

Проти керівників організації також порушували адміністративні справи через відсутність реакції на попередження прокуратури. До адміністративної відповідальності їх не притягали, але справи закриті не були. Карастельови намагалися домогтися, щоб попередження визнали незаконними, але безуспішно.

У березні 2010 року вони звернулися до ЄСПЛ.

6 жовтня 2020 року ЄСПЛ визнав порушення статей 6 (право на справедливий суд) і 10 (право на свободу слова) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Вадиму Карастельову присуджено компенсацію в розмірі 3 000 євро.

Закон і Бізнес