Закон і Бізнес


Зелене світло кандидатам


№41 (1495) 10.10—16.10.2020
Альона КАУФМАН
4103

Рада суддів визначилася з датою проведення чергового XVIII з’їзду суддів, на якому вирішуватимуть чимало питань щодо кадрів. Зокрема, делегатам запропонують заздалегідь обрати членів Вищої ради правосуддя, хоча за 2 місяці багато чого може змінитися.


На засіданні РСУ стало відомо, коли ж нарешті проведуть XVIII суддівський форум, що мав відбутися ще у квітні цього року. Місце зустрічі змінити не можна, а от дату так. Спочатку планувалося, що з’їзд пройде 9—10 грудня. Утім, велика кількість питань, які хочуть внести до порядку денного, змусила додати ще день. Майже одноголосно судді проголосували, що форум стартує через 2 місяці — 8 грудня.

Визначення дати проведення заходу пов’язане перш за все з процедурними питаннями щодо обрання членів ВРП. Відповідно до процедури з’їзд має дообрати відповідних членів ВРП не пізніше ніж 15.01.2021. Адже в березні 2021 року спливає 4-річний строк повноважень в Андрія Овсієнка, Ігоря Артеменка, Миколи Худика, Віктора Шапрана.

«Ми визначаємо виключно попередній перелік питань порядку денного. Деякі з них ми зобов᾽язані включити, зокрема щодо обрання суддів до Конституційного Суду та членів ВРП. Це пов᾽язано з тим, що ми маємо дати оголошення, бо ж, по суті, розпочинається процедура прийому документів», — пояснив голова РСУ Богдан Моніч.

Також він зазначив, що через низку указів Президента про призначення суддів на посади в місцевих судах необхідно внести зміни й до кількості делегатів.

Однак імовірно, що за 2 місяці можуть бути внесені чергові зміни до законодавства, що вплинуть і на процедуру відбору кандидатів до ВРП. Разом з тим заступник голови РСУ Вадим Бутенко в коментарі для «ЗіБ» зазначив, що на проведення самого з᾽їзду вплинути може тільки ситуація, пов’язана зі швидкими темпами зростання показників зараження коронавірусом. «Що ж стосується законопроекту №3711, то, навіть якщо він змінить процедуру обрання членів ВРП, ми не встигнемо до грудня щось змінити. Утім, всі ці питання можуть бути включеними до порядку денного та обговоритися на з’їзді», — сказав він.

До речі, до питань порядку денного також можуть додатися схвалення змін до Кодексу суддівської етики. Й, напевне, делегати захочуть почути про фінансове забезпечення судової системи. Адже з огляду на проект бюджету-2021 наступного року буде не менш скрутно, ніж сьогодні.