Закон і Бізнес


Українцям повернули 9 млн грн, викрадених інтернет-шахраями


Фото: mvs.gov.ua

21.02.2013 12:00
2681

З початку року працівники Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС виявили 23 факти несанкціонованого списання грошей з рахунків комерційних підприємств на загальну суму понад 12,5 млн. гривень. Потерпілим вдалося повернути майже 9,2 млн. гривень.


Про це розповів начальник служби Максим Літвінов.

За його словами, розкривати шахрайства у віртуальному просторі досить складно, оскільки свої протиправні сліди зловмисники доволі легко знищують. З цієї причини правоохоронцям збирати доказову базу дуже складно. М.Літвінов наголосив, що наразі у підрозділі є потреба у технічному забезпеченні тими засобами, які використовують злочинці.

Керівник УБК також розповів про розслідування шахрайства, пов'язаного з викраденням грошей з карткових рахунків важкохворих дітей. Зокрема, він зазначив, що злочинці мали налагоджену схему: шукали і Інтернеті оголошення з проханням допомоги  на лікування хворих дітей, реєструвалися в Інтернеті від імені зазначених у повідомленнях осіб дітей, телефонували батькам дитини і під приводом бажання перерахувати певну суму грошей, просили повідомити дані їх карткового рахунку, в тому числі і код банківської картки. Після цього, маніпулюючи коштами, які знаходились на рахунку, зловмисники переводили кошти потерпілих на власні рахунки.

«Наразі відомо, що саме таким чином було вкрадено майже 100 тис. гривень. Інтернет-шахрая, який в добавок виявився ще й організатором злочинної групи, виявили співробітники УБК київської обласної міліції. Поки встановлено 20 потерпілих - всі вони громадяни України», - зауважив М.Літвінов.

Максим Літвінов також розповів про те, що фахівці підрозділів боротьби з кіберзлочинністю добилися позитивних результатів і під час комплексного профілактичного відпрацювання щодо протидії організованій злочинності, виявлення членів злочинних груп та окремих осіб, причетних до виготовлення та розповсюдження порнографічної продукції у всесвітній інформаційній системі Інтернет.

Під час проведення оперативно-профілактичних заходів відкрито 148 кримінальних проваджень, пов'язаних із створенням, збутом і розповсюдженням  в Інтернеті продукції порнографічного характеру, у тому числі дитячої порнографії.

З них, оголошено підозру - 22 громадянам. Такий вид запобіжного заходу, як тримання під вартою, застосоване ще до 2 осіб. Вилучено 154 одиниць комп'ютерної техніки та інших предметів, що використовувалися в злочинній діяльності. Грошей та іншого майна правоохоронці вилучили на загальну суму понад 200 тис. гривень.