Закон і Бізнес


Євген Пеліхос

Своїми діями ДБР власноруч підриває довіру до судів


Євген ПЕЛІХОС - керуючий адвокат АБ «Євгена Пеліхоса».

3172

Наразі я надаю правову допомогу одному з суддів Шостого апеляційного адміністративного суду. Суть справи полягає в притягненні до відповідальності за ч.1 ст.376 Кримінального кодексу, особи, яка в подальшому стала народним депутатом.


Йдеться про втручання у діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення. Як свідчать матеріали провадження, напередодні розгляду справ з виборчого процесу судді через один із месенджерів надсилалися неоднозначні повідомлення щодо того, яке рішення від нього очікується.

Звернувшись до Головного слідчого управління ДБР з відповідним клопотанням було отримано відповідь від 24.07.2020 про направлення кримінального провадження для здійснення досудового розслідування до Територіального управління ДБР, розташованого в м.Києві.

Звісно, що на клопотання ТУ ДБР у м. Києві не відповідало, а тому мною було отримано відповідну ухвалу Печерського районного суду столиці, якою зобов’язано розглянути моє клопотання як представника потерпілого судді. В середині вересня замість відповіді по суті я отримав повідомлення про закриття провадження ще 16.06.2020.

На прохання надати копію відповідної постанови ДБР у м. Києві відмовило.

Наразі питання про скасування невідомої і очевидно необґрунтованої постанови про закриття кримінального провадження вирішується судом.

Однак, привертає увагу, що Головне слідче управління ДБР 24.07.2020 повідомляє про здійснення розслідування слідчими ТУ ДБР у м. Києві, а останні замість виконання вимог ухвали повідомляють про закриття провадження ще 16.06.2020. Дуже цікаво, що це: безвідповідальність керівництва ГСУ ДБР, якому нічого не відомо про стан розслідування підпорядкованим підрозділам, або умисні та узгоджені дії, спрямовані на укриття злочинців із числа народних депутатів. То хіба нам потрібен такий правоохоронний орган, який не виконує свої функції?!

Найстрашніше, що такими діями та рішеннями правоохоронці утверджують у суспільстві нігілізм та низький рівень довіри до правосуддя в цілому. Хоча без останнього самі слідчі ДБР нічого значать.

Закон і Бізнес