Закон і Бізнес


Сон під вагою


№41 (1495) 10.10—16.10.2020
3677

За даними Європейського товариства вивчення сну, близько 10% європейців страждають на хронічне безсоння. Один зі спосіб боротьби з ним, на думку вчених, — «правильна» ковдра.


Дослідники з Каролінського інституту в Стокгольмі дійшли висновку, що ковдри вагою від 6 кг можуть допомогти вилікуватися від клінічного безсоння.

Вже через 4 тижні сну під такою ковдрою симптоми безсоння стали турбувати учасників експерименту вдвічі рідше. Через рік у 92% учасників симптоми стали менш вираженими, а у 78% зникли зовсім. У контрольній групі, учасники якої спали під звичайними ковдрами вагою 1,5 кг, сон покращився тільки у 5,4%.

Позбавившись від безсоння, учасники стали рідше відчувати тривожність і втому протягом дня, рідше дратуватися. У багатьох також знизилася гострота інших захворювань.

В експерименті брали участь люди з діагностованим клінічним безсонням та іншими розладами: депресією, тривогою, біполярним розладом, синдромом дефіциту уваги і гіперактивності.

Нестача сну може призводити до тяжких наслідків. Наприклад, відповідно до одного португальського дослідження брак сну підвищує ризик ожиріння у хлопчиків.