Закон і Бізнес


Звільніть Віллі!

Дельфінарії зобов’язали не використовувати диких звірів під час виступів


№41 (1495) 10.10—16.10.2020
2630

Міністерство екологічного розвитку Франції запропонувало прийняти низку законів для захисту диких тварин, що опинилися в неволі. Їх заборонять тримати в пересувних цирках і дельфінаріях. Крім того, в країні заборонять розводити норок.


За даними міністерства, зараз у французьких пересувних цирках тримають близько 500 хижаків і приблизно стільки ж травоїдних тварин. Доля кожного з них буде вирішуватися індивідуально, але, як зазначили чиновники, на волю цих тварин не випускатимуть.

У Франції зараз працюють три дельфінарії. Крім дельфінів, там живуть косатки, для яких теж належить знайти новий дім. Цей процес, як вважають у міністерстві, повинен зайняти 7—10 років. Також вступить у силу заборона на відкриття нових дельфінаріїв.

На виконання закону планують витратити €8 млн. Крім адаптації тварин, гроші підуть на підтримку закладів, де вони «працювали». Виступи треба буде переформатувати таким чином, щоб в них не брали участь дикі тварини.

Виступи диких тварин у цирку забороняються по всій Європі. Серед останніх країн — Чехія, Естонія та Латвія. Табу вже діє в деяких регіонах Франції.

Заборона на розведення норок заради хутра повинна вступити в силу в найближчі 5 років. За цей час хутрові ферми мають закритися або перепрофілюватися. З 2000 року 8 країн ЄС повністю заборонили хутрове господарство на своїй території, а в деяких цей процес триває.