Закон і Бізнес


Благополуччя в льодах

Пенсіонерам порадили жити там, де холодніше


Дослідники радять вирушати на пенсії в Ісландію: народу тут мало, зате все стабільно.

№41 (1495) 10.10—16.10.2020
3061

До Дня людей похилого віку французький інвестиційний банк Natixis склав список країн, які найкраще підходять для життя на пенсії. Виявилося, що більш прийнятним для пенсіонерів буде холодний клімат.


Як пише Bloomberg, на першому місці в цьому списку опинилась Ісландія. «Країна льодів» вирізняється сукупністю 18 показників, які були об’єднані в 4 категорії: здоров’я, фінанси, матеріальне благополуччя і якість життя. Як бачимо, суворий клімат цієї країни не надто вплинув на результат.

А ось на другому місці — Швейцарія. Хоча вона і є однією з найдорожчих за рівнем цін серед 44 країн, які досліджувалися, але багато знаменитостей воліють на пенсії перебратися саме сюди.

Далі в рейтингу йде ще одна країна з досить холодним кліматом — Норвегія. А замикають п’ятірку Ірландія та Нідерланди — країни, які входять в зону євро. Мабуть, аналітики не дуже вірять у стабільність цієї валюти, оскільки одним з ключових критеріїв для рейтингу була фінансова безпека пенсіонерів.

Втім, експерти відзначили, що впевненість у спокійному житті пенсіонерів виявилася під загрозою у багатьох країнах. Особливо на це вплинула пандемія, оскільки зросли соціальні, економічні та фінансові ризики, а також загрози в галузі охорони здоров’я.

Прикметно, що серед лідерів немає Німеччини, Великої Британії і навіть Франції, де розміщується замовник дослідження.